header

Monday, 21 November 2016

కాకరకాయ పప్పు

కాకరకాయ పప్పు


కావలసిన పదార్థాలు: 
 కాకరకాయలు - 2, శనగలు - గుప్పెడు, మినప్పప్పు, దనియాలు - 1 టేబుల్‌ స్పూను చొప్పున, శనగపప్పు - అర టేబుల్‌ స్పూను, ఎండు మిర్చి - 4, ఉడికించిన కందిపప్పు - 1 కప్పు, ఇంగువ - చిటికెడు, కొబ్బరి తురుము - 2 టేబుల్‌ స్పూన్లు, చింతపండు - నిమ్మకాయంత, పసుపు - పావు టీ స్పూను, సాంబారు పొడి, నూనె, ఆవాలు - 1 టీ స్పూను చొప్పున. ఉప్పు - రుచికి తగినంత. 
తయారుచేసే విధానం:
 శనగలను ఒక రాత్రంతా నానబెట్టుకోవాలి. కాకరకాయల్ని చక్రాల్లా తరిగి చిటికెడు పసుపు+ఉప్పు కలిపి శనగలతో పాటు కుక్కర్లో ఉడికించాలి. ఎండుమిర్చి (3), శనగపప్పు, మినప్పప్పు, దనియాలు వేగించి కొబ్బరి తురుముతో పాటు మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. నూనెలో ఆవాలు, ఎండుమిర్చి వేగించాక చింతపండు గుజ్జు, సాంబారు పొడి, ఇంగువ, పసుపు, ఉప్పు ఒకటి తర్వాత ఒకటి కలపాలి. 5 నిమిషాల తర్వాత ఉడికించిన శనగలు, కాకరముక్కలు, పప్పుతో పాటు కొబ్బరి మిశ్రమం కలిపి చిక్కబడ్డాక కరివేపాకు వేసి దించేయాలి.

Mamidikaya pesarapappu pachadi

  • Prep time: 
  • Cook time: 
  • Serves: 5

Main Ingredients:

  1. moong dal
  2. raw mango

Ingredients

  • Raw mango - 3/4 cup, peeled and cut into pieces
  • Moong dal - 1/2 cup (pesara pappu)
  • Dry red chilies - 4
  • Cumin seeds - 3/4 tsp
  • Jaggery - 1/2 tsp (optional - use only if mango is very sour)
  • Salt to taste
  • For Tempering:
  • Mustard seeds - 1/2 tsp
  • Split urad dal - 1/2 tsp
  • Dry red chili - 1, tear and de-seed
  • Asafoetida - 1//4 tsp
  • Curry leaves - 1 sprig
  • Oil - 1 1/2 tsp
  • A pinch of Hing

Method

  1. Dry roast moong dal in a pan on low flame till it turns red. Do not burn it. Remove and set aside to cool.
  2. Next dry roast the cumin for 3 mins on low heat, add red chilies and roast for less than a min. Remove and set aside to cool.
  3. Grind the roasted moong dal, red chilis and cumin to a coarse powder. Add the chopped raw mango pieces, salt and jaggery to a slightly coarse paste adding very little water. Remove to a serving bowl and prepare the tempering.
  4. Heat oil in a small pan, once hot, add mustard seeds and allow to splutter. Add the split urad dal and allow it to turn red. Add the red chilies, curry leaves, and asafoetida, saute for few seconds and turn off heat.
  5. Pour this tempering over the chutney and serve with steamed rice and a dollop of ghee.

Tips

  • The pachadi should have a slightly coarse texture with a bit of crunch from the dal.
  • Do not use a very sour mango. Use a mango which is less sour. Jaggery is added to balance the sourness of the mangoes.